Jongeren vormen op YouTube een levendige community met video’s over allerlei onderwerpen. Om dit inzichtelijk te maken brachten we het sterrenstelsel van bijna 500 populaire YouTube-kanalen en hun relaties in kaart. Hierin kan je zien waar ze zich mee bezighouden en wie de populairste YouTubers in Nederland zijn.

Het bereik van sommige YouTubers is niet minder dan gigantisch. Hun uitzendingen worden regelmatig vaker bekeken dan Pauw of Goede Tijden, Slechte Tijden. De grootste kanalen in dit netwerk hebben tot wel zeven miljoen abonnees en krijgen miljoenen reacties op hun video’s.

In het netwerk zijn kanalen (bolletjes) verbonden door abonnees en gerelateerde kanalen. De omvang van een bolletje wordt bepaald door het aantal abonnees op het kanaal, de positie en kleur zijn gebaseerd op een berekening van de verwantschap tussen die kanalen. In veel gevallen staan YouTubers die een soortgelijk publiek hebben daarom in deze grafiek dicht bij elkaar.

In de grafiek is af te lezen dat er verschillende groepen YouTubers zijn in uiteenlopende categorieën. Hoewel de kleuren door een algoritme zijn bepaald komen deze overeen met verschillende 'groepen' YouTubers. Als je een beetje bekend bent op YouTube, heb je vast wel een idee welke groepen dat zijn ;)

Deze visualisatie is gebaseerd op gegevens die met een scraper van YouTube zijn verzameld door Sara Getz, Callum Lewis, Gijs Wijngaard en Judith van Tuijl. Zij hebben aan snowball-sampling gedaan om steeds meer YouTubers te vinden in het netwerk.

De visualisatie is gemaakt met de software Gephi. Het algoritme dat gebruikt is om de knooppunten en verbindingen te ordenen is Force Atlas 2. De kleuren van de knooppunten corresponderen met de talkshows op basis van Modularity Class.

Het sterrenstelsel van YouTube


500 populaire YouTubers en hun relaties in kaart


ADr